Reklama
 
Blog | Zdeněk Pilný

ministerstvo bez ministra

Žádný problém, řeknete si, má přece náměstky, jenomže ono to není tak jednoduché. Přesně takovou situaci rozebíral z hlediska zákona jeden z právníků v dnešním článku na internetu, který už bohužel není dnešní. Četl jsem ho dopoledne, rozhodl se o tom napsat nějaká ta písmenka, chtěl jsem si připomenout některá uvedená fakta, ale ouha, příspěvek mi zase unikl, prostě už není. Nevím proč. I přesto si dovolím mít pár připomínek.

Zmíněný článek velmi podrobně popisoval možné následky situace, kdy ministerstvo nemá ministra. Bylo znát, že autor článku ví opravdu o co se jedná. Netušil jsem, že neexistence ministra může mít velmi nepříznivé následky vedoucí až k vleklým soudním sporům. Nevěděl jsem ani to, že ministr musí být členem vlády. Nestačí být náměstkem, náměstek musí být oficielně pověřený zastupováním, jinak je jeho zastupování nezákonné. Ufff, to se mi opravdu nelíbí. Můj švagr byl kdysi dávno, ještě za komunismu ministrem. Není důležité, jaké vedl ministerstvo, důležitá je jiná věc. Musel být pochopitelně členem KSČ, ale co je podstatné, před uvedením do funkce musel velmi důkladně prokázat své odborné předpoklady k vedení oboru, který mu měl být svěřen. Vyhovuje to mé nátuře, upřednostňující jednání podle selského rozumu. Současný stav popisovaný a vysvětlovaný právníkem v dnešním článku, totiž že ministr musí být členem vlády odporuje selskému rozumu a doufám, že nejen mému. Popíšu ideální, prospěšný stav.

Vláda určí ministra, president ho jmenuje a ministr musí být odborníkem v daném odvětví a nesmí být členem vlády. Člen vlády, předpokládám je zběhlý v politickém jednání, ale není odborníkem třeba na zemědělství. Jistě budete se mnou souhlasit, že na funkci ministra zemědělství nestačí, aby člověk  rozeznal žito od ječmene. Naopak člen vlády tuto znalost mít nemusí. Jinak. Objeví se problém, vláda rozhodne, který ministr problém vyřeší a ten ministr prostě musí být machr, aby problém zvládl.

Vím, že v minulosti se stalo, že nějakou dobu vládla v Česku t.zv.úřednická vláda nebo vláda odborníků, ale vždy s neúspěchem. Asi proto, že u nás v Česku není možné bez politiky dát ani ránu. Nebude lehké to napravit, i při ochotě politiků sestavit ministerstva opravdu z odborníků budou i nadále politické strany protlačovat silou odborníky své, tedy sympatizující s pravidly určité politické strany a jsme tam, kde jsme byli. Líbila by se mi ministerstva zásadně apolitická a ….. a už zase fantazíruju. Sorry.

Reklama