Reklama
 
Blog | Zdeněk Pilný

GRETA

Pominu skutečnost, že známá, bohužel už skoro profláknutá, švédská školačka se nejmenuje Greta Thunbergová, ale Greta Thunberg. Přestože sdělovací prostředky tvrdošíjně a nesmyslně komolí cizí ženská příjmení, chci se ještě trochu u jejího projevu pozastavit.

Nebudu hodnotit co a jakým způsobem řekla, k tomu by asi mohli být oprávněni profíci, já nejsem odborník. Jde o něco úplně jiného a to o vztah k události, při které onen neustále propíraný projev přednesla. Ještě „maličkost.“ Pokud díky takové události rezignuje na svoji funkci vedoucí dětských psychiatrů MUDr.Jaroslav Matýs, je asi něco špatně. Rezignoval nebo byl k rezignaci vybídnut, či přinucen? On je pan ministr takový odborník, že si může dovolit zhodnotit vyjádření pana doktora Matýse jako znepokojivé a žádat na ČLS JEP o vyjádření? Dál neuškodí snad připomenout české přísloví ševče, drž se svého kopyta. To na adresu pana Jeremy Clarksona.

Takže k věci. Summit, který proběhl v NewYorku na půdě OSN o změnách klimatu byl podle medií neúspěšný. Dočetl jsem se, že většina zástupců zúčastněných států, nepřinesla žádný nový návrh nebo podnět jak tíživou situaci v klimatických podmínkách řešit a na vině prý byl právě projev Grety Thunberg. Pokud někdo zveřejní takový nesmysl, měl by vrátit školné a odevzdat novinářský průkaz. Dovolím si i trochu ostřejší slůvko – to odůvodnění neúspěchu onoho summitu je…. (pípnutí). Nabízí se, že organizátoři summitu byli předem informováni, že bude neúspěšný a bylo třeba najít a označit viníka. Vypadá to, že se povedlo. Chybný nebo dokonce nedůrazný přístup většiny odpovědných politiků nebo vědců prostě odskáče šestnáctiletá dívka. Vy mocní tohoto podivného světa, styďte se!

Tak a šmytec, ono už se toho napovídalo a napsalo dost a hlavní viník je stále nepotrestán nebo alespoň označen a všichni mají svoji pravdu a všichni si myjí ruce ušpiněné od peněz.

Reklama