Reklama
 
Blog | Zdeněk Pilný

4.adventní neděle 2019

Poslední, zlatá adventní neděle už pro většinu z nás začala. Ti kteří včera až do půlnoci dopékali cukroví, dokončovali celoroční, generální úklid nebo ještě balili dárečky, které pořídili na poslední chvíli, ti asi ještě dospávají. Nebojte se, ti nic neprošvihnou, to hlavní přijde až pozítří.

Literárně pokulhávám popisem nebo hodnocením předcházejících, adventních nedělí již druhým rokem a to si vyžaduje změnu. Nebudu tu poslední, zlatou hodnotit nebo jen pasivně popisovat příhody moje nebo příhody ostatních lidiček, ale napíšu opožděný dopis Ježíškovi s mnoha těžko splnitelnými přáními. On se mi zcela určitě vysměje, ale stejně to zkusím. Takže, …

Milý Ježíšku, konečně už bouchni pěstí do nebeského stolu a zařiď, aby Tvoji příznivci a vyznavači Tvého učení přestali fantazírovat a nečekali od Tebe, že jim zařídíš pohodlný a ničím nerušený život bez jakýchkoliv potíží, bez nemocí, bez lidské zloby a nenávisti. Ty máš velkou moc tak dej, ať jsou všechna náboženství na světě opravdu dobrovolným vyznáním vlastní víry a ne jedenáctým přikázáním, znějícím: „Nevěříš ……..   ?  (doplň si svého Boha), potom budeš zatracen, …… (doplň podle potřeby: nenáviděn, ukamenován, upálen). Nedá mi to a připomenu, že i Tvé první přikázání bys měl trochu přehodnotit. Nejsi unaven mým prvním přáním? Zřejmě vzhledem k tvé nesmrtelnosti ne, tak si přečti ta další. Ono by to asi chtělo, aby Tvoji služebníci, nelhali v Tvém zastoupení svým ovečkám, že je čeká věčná blaženost, že teprve životem na Zemi si zaslouží život věčný, …. Víš, ani nevím jak dál, jsou to všechno pro mne prázdná slova. Bude asi lepší, když si každý zařídí tu slibovanou svobodu, blaženost i ostatní výhody, určitě bez toho ‚života věčného,.‘ sám vlastní pílí, bez pomoci Tvojí, jen s pomocí ostatních lidí. Jdi do sebe a na dotazy proč jsou na světě války, nemoci a mnohá jiná protivenství neodpovídej, že je to trest za naše hříchy. Pokud by to byla pravda, byl by Tebou vyměřovaný trest hodně nepřiměřený našim hříchům a to se nám nelíbí. Zkus to na Zemi zařídit tak, aby si lidé navzájem neubližovali, aby si pomáhali při těžkostech nebo v situacích, kdy si neví rady, zařiď to tak, aby všechny sliby, které dávají všechna náboženství, byly skutečností, ne jen pouhým slibem do vzdálené, neurčité budoucnosti. Dej, ať lidé po sobě nestřílejí, ať se neperou, ať nejsou nemocní, ať je jejich krátký život na planetě Zemi důstojný, ať ….. já vím nejsi kouzelná zlatá rybka a stejně mám přání víc než tři a to už je na Tebe moc, tak si o tom alespoň přemýšlej a zkus něco ze svých nejasných pravidel poopravit.

Tvůj nevěřící odpůrce.

Ta čtvrtá, adventní neděle snad dopadne dobře, to bychom si měli všichni přát a chovat se podle toho.

Reklama